Carpenul (Carpinus betulus)

Denumirea științifică a acestei specii forestiere este Carpinus betulus și face parte din familia Betulaceae, genul Carpinus.

Genul Carpinus cuprinde peste 25 de specii de arbori și arbuști din regiunile temperate și subtropicale din Europa, America de Nord, Japonia, China. Aceștia prezintă o scoarță netedă, cu ritidom doar la bătrânețe, frunzele ovat-eliptice și flori monoice grupate în amenți. Fructul este o achenă muchiată, la vârf cu urme de perigon și stile persistente ce stă la baza unui involucru fructifer generat de unirea a două bracteole cu o bractee. Speciile acestui gen lăstăresc și drajonează. Rar formează arborete pure; de regulă se găsesc în amestecuri cu fagul, stejarul și alte foioase.

Carpenul preferă să crească în zonele joase și de deal, în pădurile aluvionare și în cele tipice de foioase. În anul 1996, carpenul a primit premiul “Arborele anului” pentru calități cum ar fi rezistența la îngheț (până la -30°C), toleranța sa la căldură și înreținerea facilă. Această specie este nepretențioasă, prosperând și crescând atât la soare, cât și la umbră (având temperament de semiumbră), tolerând majoritatea tipurilor de sol, de la acid la alcalin, până la solurile nisipoase și argiloase. De asemenea, tolerează nivelurile ridicate ale apelor subterane, precum și inundațiile de scurtă durată.

Carpenul este o specie indigenă, de dimensiuni medii, care pe parcursul vieții (ce poate ajunge chiar până la 150 de ani) poate atinge o înălțime de cca. 20-25 m. Dezvoltându-și rapid sistemul radicular, carpenul își înfige rădăcinile adânc în sol (înrădăcinarea este pivotant-trasantă, mult ramificată). Trunchiul, ce poate ajunge la diametrul de un metru și care uneori poate fi răsucit, torsionat (specific acestei specii), este prevăzut cu o scoarță este netedă, subțire, cenușiu-verzuie, cu pete mici albicioase (ce sunt, de fapt, niște licheni crustacei) și nu formează ritidom.

Lemnul ascuns sub scoarță este albicios, dur, compact, greu. Este considerat a fi una dintre cele mai dure esențe dintre speciile de arbori originari din Europa. În engleza veche, carpenul înseamnă “copac dur”. Lemnul său a fost apreciat pentru arderea sa lentă și transferul bun de căldură, fiind folosit în trecut la topirea fierului, precum și la fabricarea cozilor de unelte.

Frunzele sunt asemănătoare cu cele ale fagului, dar se deosebește prin faptul că frunzele capenului sunt dispuse alternativ în jurul ramurilor individuale, au 5-10 cm lungime și 3-6 cm lățime și sunt zimțate pe margini. Din primăvară până la jumătatea lunii octombrie, acestea sunt de culoare verde închis, ușor mai deschisă pe partea inferioară, apoi galben-aurii și maronii către iarnă.

Înfloritul începe în luna aprilie și durează de obicei până în luna mai. Acestea apar de obicei sub forma unor mâțișori, împreună cu frunzele proaspăt încolțite și conving cu aspectul lor superb. Are atât flori mascule, cât și flori femele, care se fertilizează reciproc. Cele mascule sunt gălbui și au o lungime de 4-7 cm, iar cele femele sunt verzi și au dimensiuni mai reduse.  Fructele carpenului, denumite achene, sunt mici de cca. 1 cm, sunt verzi la început, iar la coacere, în luna octombrie, devin brune.

Curiozități:

Cel mai bătrân carpen a fost găsit în Germania (Rheinberg-Orsoy (Wesel)). Acesta are cca. 463 de ani. Cel mai înalt arbore din specia carpen a fost măsurat în Belgia (Kasteel Gaasbeek, Gaasbeek), având 34,40 m în anul 2012.  În anul 2002, în sud-estul Angliei, în Ware Park, Ware, a fost înregistrat cel mai mare diametru al unui carpen (6,85 metri).

Sursă: https://www.monumentaltrees.com/en/trees/commonhornbeam/records/

Reguli de acces și vizitare a traseelor educative / tematice ROMSILVA

  • Prezentul regulament stabilește normele de conduită și normele de siguranță aplicabile vizitatorilor traseelor educative ROMSILVA.
  • Parcurgerea traseelor educative ROMSILVA se face pe proprie răspundere citind și înțelegând prezentul regulament. Cadrul didactic și însoțitorul de grup are obligația de a se asigura că elevul și/sau minorul respectă normele de conduită și de siguranță.
  • Accesul și vizitarea traseelor educative ROMSILVA se face numai cu respectarea regulilor de vizitare a traseului, potrivit prezentului Regulament.
  • Accesul și vizitarea traseelor educative ROMSILVA în perioada februarie-iunie, perioadă aferentă desfășurării programului național “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” se face numai pe bază de programare prealabilă, însoțiți de cadre didactice.
  • În funcție de condițiile meteo și practicabilitatea traseului, administratorul traseului educativ poate restricționa accesul pe traseu chiar și în cazul grupurilor care aveau deja o vizită programată, având în vedere siguranța vizitatorilor.
  • Accesul grupurilor de elevi și/sau minori este permis numai cu însoțitori, respectiv cadrele didactice sau tutori legali.
  • Nu vă abateți de la traseul marcat! Vizitarea traseelor educative ROMSILVA este permisă numai în zona marcată și delimitată a traseului. Abaterea de la traseele educative (părăsirea traseelor) ROMSILVA marcate nu este permisă, cu excepția personalului silvic în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, patrulării persoanelor autorizate de ROMSILVA, cu delegații eliberate de către administratorul traseului și membrii serviciilor publice Salvamont  în acțiuni de patrulare, salvare sau antrenamente.
  • Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieților sau lăstarilor, precum și însușirea celor rupți sau doborâți de fenomene naturale sau de către alte persoane în scopul construirii de adăposturi, amenajări, etc.
  • Animalele sălbatice (mamifere, păsări, reptile, insecte, etc.) nu se hrănesc și se deranjează din mediul lor natural.
  • Se interzice perturbarea liniștii naturii!
  • Dacă sunteți însoțiți de animale de companie, în special câini, pisici, asigurați-vă că nu sunt lăsate libere! (atât pentru siguranța acestora, cât și pentru siguranța animalelor sălbatice).
  • Este interzis accesul cu mijloace motorizate pe traseele turistice (excepție fac sectoarele care se suprapun cu drumurile publice).
  • Mijloacele fonice au obligativitatea de a respecta nivelul fonic legal admis conform legislației în vigoare. Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative și a indicatoarelor, precum și a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele educative / tematice ROMSILVA.
  • Este interzisă degradarea băncilor, coșurilor de gunoi sau a oricăror construcții sau amenajări de pe teritoriul traseelor educative ROMSILVA.

The Hornbeam (Carpinus betulus)

The scientific name of this forest species is Carpinus betulus and it belongs to the family Betulaceae, genus Carpinus.

The genus Carpinus encompasses over 25 species of trees and shrubs found in temperate and subtropical regions of Europe, North America, Japan and  China. They have smooth bark with ridges appearing in old age, ovate-elliptical leaves and monoecious flowers grouped in catkins. The fruit is a notched achene, topped with traces of perianth and persistent styles at the base of a fruiting involucre generated by the union of two bracteoles with a bract. Species of this genus can also sprout and sucker. They rarely form pure stands and are typically found in mixtures of beech, oak and other deciduous trees.

The hornbeam tree prefers to grow in lowland and hilly areas, in alluvial and typical deciduous forests. In 1996, the hornbeam was awarded the “Tree of the Year” award for its qualities, such as its resistance to freezing temperatures (down to -30℃ ), heat tolerance and easy maintenance. This species is undemanding, thriving and growing in both sun and shade (with a semi-shade temperament), and tolerates most soil types, from acidic to alkaline, as well as sandy and clay soils. It also tolerates high groundwater levels, as well as short-term flooding.

The hornbeam is a native medium-sized species that can live up to 150 years and reach a height of about 20-25 m during its lifetime. Rapidly developing its root system, the hornbeam embeds its roots deep into the soil (the rooting is pivot-transverse, highly branched). The trunk, which can reach a diameter of one meter and sometimes be twisted, is provided with smooth, thin, greyish-green bark with small whitish spots (actually crustacean lichens) and does not form ridges.   

The wood hidden under the bark is whitish, hard, compact and heavy. It is considered to be one of the hardest wood species of trees native to Europe. In Old English, hornbeam means “hard tree”. Its wood was valued for its slow burning and good heat transfer and was used in the past for iron smelting as well as for making tool handles. 

The leaves are similar to those of beech trees, but differ in that hornbeam leaves are arranged alternately around individual branches, are 5-10 cm long and 3-6 cm wide, and have serrated edges. From spring until mid-October, they are dark green, slightly lighter on the underside, and turn yellowish-golden and brown towards winter.

Flowering begins in April and usually lasts until May. They typically appear in the form of catkins, together with freshly sprouted leaves, and are impressive in appearance. The tree has both male and female flowers, which fertilize each other. The male flowers are yellowish and about 4-7 cm long, while the female flowers are green and more petite.   The hornbeam’s fruits, called achenes, are small, about 1 cm, green at first, and turn brown when ripe in October.

Curiosities:

The oldest hornbeam tree was founded in Rheinberg-Orsoy (Wesel), Germany, estimated to be around 463 years old. The tallest tree of the hornbeam species was measured in Kasteel Gaasbeek, Belgium, in 2012, reaching 34,40 meters. In 2002, the largest diameter of a hornbeam tree was recorded in Ware Park, Ware, in southeast England, measuring 6.85 meters.

Source: https://www.monumentaltrees.com/en/trees/commonhornbeam/records/

Rules for accessing and visiting ROMSILVA educational/thematic routes

  • This regulation establishes the rules of conduct and the safety rules applicable to visitors of the ROMSILVA educational routes.
  • Covering ROMSILVA educational routes is done at your own risk by reading and understanding these regulations. The teaching staff and the group supervisor have the obligation to ensure that the student and/or the minor respects the rules of conduct and safety.
  • According to this Regulation, Accessing and visiting ROMSILVA educational routes is done only in compliance with the rules for visiting the route.
  • The access and visiting ROMSILVA educational routes in February-June, the period related to the implementation of the national program “Different School” and “Green Week” is done only on the basis of prior appointment, accompanied by teaching staff.
  • Depending on the weather conditions and the practicability of the route, the administrator of the educational route can restrict acces to the route even for groups that already had a scheduled visit, considering the safety of the visitors.
  • The access of groups of students and/or minors is allowed only with companions, respectively teachers or legal guardians.
  • Do not deviate from the marked route! Visiting ROMSILVA educational routes is only allowed in the marked or delimited area of the route. Deviation from the educational routes (leaving the ROMSILVA marked routes) is not allowed, with the exception of forestry personnel in the exercise of their duties, patrolling by ROMSILVA authorized persons, with delegations released by the route administrator and members of the Salvamont public services in patrolling, rescue or training actions.
  • It is forbidden to cut, break or uproot trees, saplings or shoots, as well as to take those broken or felled by natural phenomena or by other people for the purpose of building shelters, facilities, etc.
  • Do not feed or disturb the natural environment of the wild animals (mammals, birds, reptiles, insects, etc.).
  • It is forbidden to disturb the silence of nature!
  • If you are accompanied by pets, especially dogs and cats, make sure they are not left loose!  (both for their safety and for the protection of wild animals). 
  • Access by motorized vehicles is prohibited on tourist routes (the exception is the sectors that overlap with public roads).
  •  The sound devices have the obligation to respect the legally allowed level according to the legislation in force. It is strictly forbidden to destroy or degrade the informational boards, signs, plates, posts or markers on the ROMSILVA educational/thematic routes.
  • Degrading benches, trash cans or any constructions or facilities on the territory of the ROMSILVA educational routes is prohibited.